Οδηγός Αγοράς Πλακιδίων

Είναι βέβαιο πως η αγορά νέων πλακιδίων αλλά και η αντικατάσταση των παλιών, σπασμένων ή όχι, είναι μία πολύπλοκη διαδικασία ειδικά για κάποιον με ελάχιστες ή καθόλου γνώσεις για τα πλακάκια.

Το γεγονός ότι πλέον τα πλακάκια, είναι διαθέσιμα σε πολλά και διαφορετικά σχέδια, ποιότητες και υφές, καθιστά την επιλογή τους μια “επίπονη” διαδικασία. Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω κατά νου , δημιουργήσαμε έναν πλήρη οδηγό επιλογής πλακιδίων, ο οποίος περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των πλακιδίων, πληροφορίες για τις ποιότητες τους, επεξήγηση τεχνικών χαρακτηριστικών, καθώς και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν αφενός τα πλακάκια, και αφετέρου την τοποθέτησή τους.

Βασικές κατηγορίες πλακιδίων

Μπορούμε να χωρίσουμε τα πλακάκια σε 3 διακριτές κατηγορίες :

  • Υλικό κατασκευής
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Χώρος τοποθέτησης

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Βάσει υλικού κατασκευής:

Πλακάκια Γρανίτες (Γρανιτοπλακάκια)

Τα πλακάκια γρανίτες, είναι κατασκευασμένα από γρανίτη. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στην τριβή, στην καταπόνηση, την υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες, όπως ο παγετός. Τα γρανιτοπλακάκια μπορεί να είναι γυαλισμένα και μη γυαλισμένα δηλαδή ματ. Γυαλισμένα χαρακτηρίζονται τα πλακάκια γρανίτη όταν μετά την παραγωγή τους, περάσουν διάφορα στάδια γυαλίσματος ώστε να αποκτήσουν λαμπερή επιφάνεια και χαμηλή απορροφητικότητα.

Κεραμικά Πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια παραγόνται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τα γρανιτοπλακάκια και έχουν λιγότερες αντοχές. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για εσωτερικούς χώρους ή χώρους με μικρή έκθεση σε καιρικά στοιχεία. Τα κεραμικα πλακάκια χωρίζονται ανάλογα με την επιφάνειά τους, σε σμαλτωμένα και μη σμαλτωμένα. Η επιφάνεια των σμαλτωμένων είναι καλυμμένη με μία λεπτή στρώση σμάλτου, πράγμα που μηδενίζει την απορροφητικότητα του πλακιδίου και χωρίζονται σε ματ, ημιγυαλιστερά και γυαλιστερά. Τα μη σμαλτωμένα είναι εμποτισμένα με ειδικά υγρά ωστε να μειωθεί η απορροφητικότητά τους.

Βάσει ποιότητας κατασκευής:

Πλακάκια Πρώτης Ποιότητας:

Πλακάκια πρώτης ποιότητας χαρακτηρίζονται αυτά που δεν έχουν ορατά ελαττώματα, όπως χαρακιές, στίγματα ή χτυπημένες γωνίες, έχουν ίσο μήκος πλευρών, λεία επιφάνεια και ίδιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους.

Πλακάκια Διαλογής:

Πλακάκια διαλογής μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα πλακάκια όταν έχουν ένα, ή παραπάνω ελαττώματα, για παράδειγμα χτυπημένες γωνίες, άνισο μήκος πλευρών, αλλιώσεις στο χρώμα κλπ.

Βάσει χώρου τοποθέτησης:

    • Πλακάκια Δαπέδου

    • Πλακάκια Μπάνιου

    • Πλακάκια Επένδυσης Τοίχου

    • Πλακάκια Πισίνας

    • Πλακάκια Ψηφίδες

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Πλακιδίων

Όλα τα πλακάκια διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά που μας δείχνουν την ταυτότητά τους και μας βοηθούν ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε.

Υδατοαπορροφητικότητα

Ένα πλακάκι πρέπει να χαρακτηρίζεται από την δυνατότητά του να αντισταθεί στην υγρασία. Το πόσο χαμηλή είναι η υδατοαπορροφητικότητα ένος πλακιδίου είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της ποιότητάς του. Πρέπει να είναι στο ελάχιστο ποσοστό (να προσεγγίζει το 0%) ώστε να προσδίδει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Αντιολίσθηση

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των πλακιδίων είναι ο βαθμός αντιολίσθησης που έχουν. Χαρακτηρίζονται με τη σήμανση R09, R10, R11, R12 και φυσικά όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός αντιολίσθησης. Μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε και με την άφη, αν ένα πλακάκι είναι αντιολισθητικό ή όχι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

1. R9 : Χαμηλή Στατική Τριβή (3º – 10º)

2. R10 : Συνήθης Στατική Τριβή (10º – 19º)

3. R11 : Αυξημένη Στατική Τριβή (19º – 27º)

4. R12 : Μεγάλη Στατική Τριβή (27º – 35º)

5. R13 : Πολύ Μεγάλη Στατική Τριβή >35º

Αντοχή στη χρήση

Πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στην απότριψη και στην χάραξη. Κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η. Αυτό ισχύει μόνον για τα πλακίδια τα οποία έχουν επικάλυψη σμάλτου πάνω στη κεραμική μάζα τους.

PEI I =GROUP 1 : Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων.

PEI II =GROUP 2 : Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης για εσωτερικούς τοίχους καθώς και δάπεδα μπάνιων.

PEI III =GROUP 3 : Πλακίδια μέτριας καταπόνησης για δάπεδα εσωτερικών χώρων.

PEI IV =GROUP 4 : Πλακίδια βαριάς καταπόνησης για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

PEI V =GROUP 5 : Πλακίδια βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για χώρους υψηλής κυκλοφορίας με αυξημένη αντοχή στην απότριψη, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τα ανυάλωτα πλακίδια που δεν φέρουν σμάλτο στην επιφάνειά τους δεν κατατάσσονται στην ανωτέρω κατηγοριοποίηση .

Η αντοχή αυτών των πλακιδίων μετριέται με τις κάτωθι κατηγορίες :

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΝ 100 ≥27 Ν/mm²

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ EN 101 ≥6 (κλίμακα Mohs) .

Εδώ πρέπει να σταθούμε στο σημείο κατηγοριοποίησης που σχετίζεται με την χάραξη των ανυάλωτων πλακιδίων . Στο συγκεκριμένο σημείο τα πλακίδια αφού δοκιμαστούν με διάφορα υλικά όπως το διαμάντι ή το κορούνδιο ανάλογα με την αντοχή τους κατατάσσονται στην κλίμακα MOHS(1-10). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο στην κλίμακα MOHS , τόσο ανθεκτικότερο στην χάραξη είναι το πλακίδιο . Για παράδειγμα το ατσάλι ανήκει στην κατηγορία 5 MOHS, ενώ τα ανυάλωτα πλακίδια ανήκουν στην 7-8 κλίμακα ΜOHS .

Τι είναι το Πλακάκι Ντεκόρ:

Είναι ένα διακοσμημένο πλακάκι που τοποθετείται σε επιλεγμένα σημεία στο μπάνιο ή στην κουζίνα, προκειμένου να τονίσει τη διακόσμηση που έχουμε επιλέξει και συνήθως πωλείται ανά τεμάχιο.

Τι είναι το Λιστέλλο:

Είναι ευθύγραμμα διακοσμημένα τεμάχια που συνήθως τοποθετούνται περιμετρικά του χώρου, με στόχο να τονίσουν τη διακόσμηση μας.

Τι είναι το Τορέλλο:

Το τορέλλο είναι ακόμα ένα διακοσμητικό τεμάχιο με οβάλ τελείωμα.

Τι είναι το Κάλιμπρο:

Κάλιμπρο είναι ο αριθμός που δείχνει το μήκος της πλευράς ενός πλακιδίου. Όταν λέμε ότι τα πλακάκια έχουν ίδιο κάλιμπρο σημαίνει ότι έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος πλευρών σε επίπεδο χιλιοστού.

Τι είναι το Tono / Shade:

Το Tono ή Shade είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης του χρώματος της κάθε παλέττας πλακιδίων. Όταν λέμε ότι οι παλέττες έχουν το ίδιο Tono εννοούμε ότι τα πλακάκια αυτών των παλεττών έχουν όλα το ίδιο χρώμα.

Τι είναι το Rettificato:

Rettificato χαρακτηρίζεται ένα γρανιτοπλακάκι που οι πλευρές του είναι ευθυγραμμισμένες και ξυρισμένες με λεπτομέρεια χιλιοστού ώστα να πλακίδια να είναι χαρακτηρισμένα όλα με το ίδιο Κάλιμπρο (προηγούμενο άρθρο). Για παράδειγμα κάθε φορά που παράγεται ένας κωδικός πλακιδίου , μετά την παραγωγή χαρακτηρίζεται αυτό με τον Tono / Shade & το Κάλιμπρο. Τα εργοστάσια παραγωγής πλακιδίων για να εξαλείψουν το φαινόμενο του διαφορετικού «καλιμπρου» επινόησαν την μέθοδο του ξυρίσματος τον πλακιδίων μετά την παραγωγή στο ίδιο μέγεθος.

Συχνές Ερωτήσεις

Ο αρμός ονομάζεται αρμός διαστολής. Σκόπιμα αφήνουμε αρμό διαστολής ανάμεσα στα πλακίδια για να υπάρχουν ανοχές. Επειδή το δάπεδο κυρίως «δουλευει» δηλ.υπάρχουν συστολο-διατολές , αφήνουμε αρμό μεταξύ των πλακιδίων ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμό ή το ράγισμα αυτών ή το φαινόμενο να σηκωθούν οι πλάκες από την επιφάνεια. Αρμό διαστολής δημιουργούμε και στο υπόστρωμα των πλακιδίων (τσιμεντοκονία) .

Ναι μπορούμε να τοποθετήσουμε πλακάκια χωρίς αρμούς , με την προυπόθεση ότι το πλακάκι είναι Rettificato δηλ. κομμένο με lazer και η επιφάνεια τοποθέτησης είναι απόλυτα επίπεδη. Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να δημιουργηθεί ένας περιμετρικός αρμός, ο οποίος γεμίζεται με σιλικόνη και μετά καλύπτεται με το σοβατεπί. Σε εξωτερικούς χώρους όμως, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθούν αρμοί 3-5 χιλιοστών.Τα εργοστάσια παραγωγής , για την δαπεδόστρωση (επίστρωση) συνιστούν αρμό τουλάχιστον 3mm (κάτι το οποίο αναφέρεται και στα κιβώτια)

Τα μεγάλα πλακάκια γρανίτη σε συνδυασμό με την κατάλληλη κόλλα μπρούν να τοποθετηθούν πάνω από την ενδοδαπέδια θέρμανση χωρίς κίνδυνο.

Δυστυχώς όχι.. Είναι πολύ λογικό ένα πλακάκι να υποστεί φθορές με τον καιρό, οι οποίες όμως δε γίνεται να διορθωθούν. Κατά την αγορά των πλακιδίων σας φροντίστε να προμηθευτήτε μερικά τεμάχια παραπάνω ώστε σε περίπτωση φθοράς ή σπασίματος να μπορέιτε να το αντικαταστήσετε.

Η απάντηση είναι ναι! Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η παλιά επιφάνεια είναι γερή και αφού πρώτα την περάσουμε με χαλαζιακό αστάρι.

Τα πλακάκια γρανίτη συνήθως έχουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Λόγω αυτής της ιδιότητας τους δεν μπορούν να “ρουφίξουν” την κόλλα, οπότε χρησιμοποιούμε πολύ καλής ποιότητας κόλλα ώστε να κολλήσουν καλά.